Pregatire piscina pentru iarna in 7 pasi

Pregatire piscina pentru iarna in 7 pasi
Sezonul de scaldat s-a terminat si inevitabil apar intrebaile: Ce facem cu piscina iarna?.  Cum o pregatim? Trebuie stransa sau acoperita? Cum o protejam? Etc ..

De ce trebuie sa stii cum sa inchizi o piscina supraterana iarna?

In timpul verii, piscina este deschisa si o tinta atragatoare pentru insecte, frunze, crengi si ocazional animale ratacite. Asta nu este o problema in sezonul de scaldat intrucat oricum facem mentenanta regulate a piscinei. Dar ce facem cu piscina exterioara iarna, cand aceasta nu este folosita, iar idea de a iesi afara in ger si ninsoare pentru a adunia mizeriile nu este tocmai atragatoare.

Daca nu facem inchiderea piscinei corect vom avea de lucru serios la primavara. Va trebui curatata, reechilibrata apa si poate chiar reparate unele daunele cauzate de inghet.

In acest articol vom discuta despre iernarea piscinelor supraterane cu pereti rigizi cum ar fi piscina cu pret metalici, piscina cu pereti din lemn sau din compozit. Fie ca sunt montate suprateran sau ingropat, in sezonul rece este necesar sa facem aceasta operatiune pentru a proteja piscina de potentialele pagube pe care iarna le poate provoca si pentru a ne usura viata la venirea primaverii cand vom redeschide piscina pentru sezonul de scaldat.
De ce nu golim piscina complet? General valabil pentru toate aceste piscine este faptul ca lasata descoperita si fara apa linerul piscinei este mult mai vulnerabil. Vanturile puternice pot arunca in piscina obiecte solide ce poti perfora acest liner, iar acestea sunt doar un bonus pe langa expunerea permanenta la razele UV si la ciclurile de inghet dezghet.

Deci care sunt cei 7 pasii de urmat pentru iernarea piscinei?
1 - Curatare piscina
2 - Reglare pH
3 - Tratamentul de sterilizare a apei
4 - Golire partiala piscina
5 - Dezafectare echipamente
6 - Solutii intretinere piscina iarna
7 - Acoperire piscina

Ce materiale sunt necesare pentru a inchide piscina:

-    Minciog piscina
-    Perie piscina
-    Aspirator piscina manual
-    Solutii pentru reglare pH piscina
-    Dezinfectant piscina cu actiune rapida
-    Solutie pentru prevenirea algelor si a formatiunilor
-    Dopuri piscina
-    Prelata piscina iarna
-    Perna gonflabila

Pasul 1 - Curatarea piscinei
Curatarea piscinei este deja o operatie cu care suntem obisnui si pe care o facem saptamanal in timpul verii. Vom incepe prin a strange cu ajutorul minciogului toate mizeriile ce pot fi adunate manual, dupa care vom peria constiincios peretii piscinei. Dupa aceasta vom aspirat piscina cu simt de raspundere.

Pasul 2 - Reglarea pH-ului
Folosim testerul pentru verificarea parametrilor apei si ne asiguram ca pH-ul acesteia este intre 7,2 - 7,6. Daca apa din piscina nu este in parametrii folosim dupa caz pH plus sau pH minus.

Pasul 3 - Dezinfectarea piscinei
Efectuam tratamentul cu dezinfectantul cu actiune rapida si lasam filtrul sa recircule apa din piscina pentru a distribui uniform solutia. In cazul in care folositi clor rapid granulat, vom lasa filtrul sa functioneaza 6-8 ore inainte de a trece la pasul urmator.

Pasul 4 - Scaderea nivelului apei
Intrucat inghetului apei din piscina poate aduce pagube asupra skimmerului vom goli piscina pana la un nivel cu 5-10 cm sub nivelul skimmerului. Pentru aceasta fie folositi o pompa suplimentara, fie folositi filtrul piscinei pe pozitia canalizare. Atntie, folosind intalatia de filtrare asa cum este ea nu vom putea goli dacat pana la nivlul skimmerului. Pentru a cobora nivelul apei mai jos vom muta furtunul de sorb de la skimmer la duza de refulare astfel incat filtrul sa traga apa de mai jos.
Obs: Daca tot aruncam apa din piscina, recomandarea noastra este sa efectuati din nou o aspirare a piscinei, insa de data aceasta comutand clapeta filtrului pe pozitia "canalizare". 

Pasul 5 - Dezafectarea echipamentelor
Pentru a proteja echipamentele (filtru, salinizator, ..) acestea vor fi dezinstalate, spalate, uscate si puse la pastrare intru un mediu cat mai ferit. In aceasta etapa vom avea nevoie de dopuri pentru inchiderea duzelor de retur. Incercati pe cat posibil sa lasati echipamentele sa se usuce afara in aer liber pentru a evita formarea de mucegaiuri in interiorul acestora in lunile de iarna.
Atentie, in cazul in care aveti sistem de filtrare cu nisip, acesta va trebui scos spalat uscat si puse la pastrare sau aruncat in vederea inlocuirii pentru sezonul urmator cu unul nou. Nu lasati nisipul in filtru altfel exista riscurl ca primavara sa constatati ca nisipul sa intarit si va fi foarte dificil sa il scoateti din filtru. 

Pasul 6 - Tratament pentru iernare
Sub temperatura de 15 grade in apa nu se vor mai forma microorganisme. Ca masura suplimentara de protectie totusi puteti folosi solutii speciale pentru iarnare sau macar o doza de trei patru ori mai mare de algicid normal si o doza de stabilizator pentru metale si calcar distribuite cat mai uniform pe uprafata apei din piscina. Atentie, nu folositi algicidul imediat dupa tratamentul de dezinfectare intrucat acesta va anula efectul algicidului.

Pasul 7 - Acoperirea piscinei
Piscina lasatul descoperita va fi fara nicio indoiala contaminata ducand astfel la anularea tuturor eforturilor de mai sus. Pentru acoperirea piscinei va trebui sa aveti grija sa folositi o prelata adecvata (copertina piscina). Prelata de iarna este dintr-un in material mai dur si mai rezistent si are dimensiuni mai mari decat suprafata piscinei pentru a putea fi ancorate pe exteriorul piscine fie prin chinga cu mecanismul de stranger, fie prin creme. in urma inghetului, apa din piscina isi mareste volumul si exista posibilitatea ca aceasta sa provoace daune asupra linerului sau chiar asupra structurii piscinei. Pentru a evita acest risc va recomandam sa folositi o perna gonflabila asezata sub prelate in centrul piscine. In functie de dimensiunea piscinei dumneavoastra vor fi folosita una sau mai multe perne. Rolul acestora este de a impiedica formarea unui bloc compact de gheata si de preluare a presiunii generatie de aceasta.

Cum acestea sunt etapele de urmat pentru o buna  intretiner a piscinei iarna. 
Urmand acesti pasi vom proteja piscina si ne vom pute bucura de ea pentru multi ani. In plus pentru acest mic efort depus acum ne vom felicita in primavara cand vom redeschide piscina pentru sezonul de scaldat.
Iernarea piscinei facuta correct va minimizeaza riscul de contaminare si de deteriorare a componentelor vulnerabile. Economism timp, bani si frustrare. 

Serios, de ce alte stimulente mai aveti nevoie?

Daca aveti intrebari ne puteti contacta telefonic la 0726.473.955 sau ne puteti scrie un mail la office@poolandgarden.ro.
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 9:00 - 17:00

0726473955 office@poolandgarden.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!