Cum pregatiti piscina dupa sezonul de iarna?
Ar trebui sa pregatiti piscina, inainte de sosirea lunilor fierbinti. Pentru aceasta nu exista insa un proces standard unic intrucat fiecare piscina are propriile sale aspecte unice si trebuie sa tineti cont de tipul de piscina si de caracteristicile ei.
In continuare, va oferim o serie de informatii de baza pentru a va bucura de o apa cristalina in zilele insorite.
I. Instalatia de filtrare trebuie sa functioneze in medie 8 ore din 24. Desigur, un orar precis puteti obtine numai prin teste si depinde foarte mult de fiecare piscina. Este recomandat sa instalati un programator pentru pompa sau o simpla priza programabila. Va recomand sa alternati 2 ore de functionare a pompei cu 30 – 45 de minute in care pompa sa se raceasca.
Intervalul de functionare a pompei nu are nicio legatura cu perioada de utilizare a piscinei, orice pompa de piscina se conecteza electric intr-un circuit cu diferential.
Operatiuni intretinere filtre cu nisip
In functie de pozitia vanei, iata principalele regimuri de functionare ale unui filtru cu nisip:
1. Filtrare (FILTER )
Apa din piscina va trece de sus in jos prin materialul filtrant (nisip, sticla, aqualoon, …) pentru ca apoi sa fie redirectionata prin iesirea “Filter” inapoi catre piscina.
Aceastaq este pozitia normala de functioare a filtrului.
Deasemeni, cu vana setata in aceasta pozitie se va efectua si aspirarea piscinei astfel incat mizeria grosiera aspirata sa fie retinuta in cosul skimmerului si/sau al prefiltrului, iar impuritatile fine in madiul filtrant al instalatiei.
2. Spalare inversa (BACKWASH)
Denumirea acestei pozitii este data tocmai de sensul de introducere al apei prin mediul filtrant.
Cu vana multiport asezata pe aceasta pozitie apa este preluata din piscina si directionata in sens invers, de jos in sus, prin materialul filtrant pentru a elibera mizeria depusa in filtru, dupa care va fi redirectionata prin iesirea “ Waste” catre canalizare.
Este o operatiune extrem de importanta pentru eficienta sistemului de filtrare. In urma filtrarii piscinei, materialul filtrand se va incarca de impuritati ducand astfel la o circulatie ingreunata a apei si astfel la o crestere a presiunii in rezervor. Atunci cand pe manometrul filtrului se observa o crestere mai mare a presiunii este necesar sa facem o spalare inversa a acestuia.
Operatiunea se va face timp de 2-4 minute pana cand apa vazuta prin vizorul filtrului sau la iesirea din furtunul nu va mai fi murdara sau tulbure.
3. Clatirea (RINSE)
Ca si in pozitia de filtrare, apa este directionata prin filtru in sensul normal de sus in jos insa este redirectionata apoi catre canalizare.
Aceasta operatiune este imediat urmatoare spalarii inverse, ajutand la eliminarea particolelor de praf precum si la depunerea nisipului astfel incat la reluarea operatiei de filtrare sa nu eliberam apa tulbure in piscina.
4. Inchis (CLOSED)
Aceasta pozitie este exact cee ace titlul indica, adica apa nu va intra in vana multiport. Atentie: Nu porniti pompa cu vana setata in aceasta pozitie. Aceasta poate provoca avarii instalatiei dvs.
5. Recirculare (RECIRCULATE)
Este o setare de bypass prin care apa circula numai prin vana fara a trece prin filtru dupa care este returnata in piscina.
Aceasta este utila atunci cand exista probleme sau defectiuni la nivelul filtrului, permitand circularea solutiilor de tartare si prevenind stagnarea apei implicit aparitia algelor.
Este deasemeni utila atunci cand adaugam floculanti pentru inbunatatirea claritatii apei.
6. Golire (WASTE)
Apa din piscina este redirectionata prin vana, evitand filtrul, catre canalizare.
Se poate folosi pentru scaderea nivelului apei din piscina.
O alta situatie in care se foloseste aceasta operatiune este cand anumite impuritati nu sunt retinute de filtru cand se aspira piscina. In acest fel se pot arunca direct la canalizare.II. Tratarea apie:
Tratamentul soc al piscina cu clor soc. Aceasta substanta este disponibila sub forma de granule.
Se adauga 15 g Clorchoc Granulate la fiecare m³ de apa.
Nu aruncati clorul granulat direct in piscina! Exista riscul decolorarii linerului. Cel mai bine este sa se amestece clorul soc granulat intr-o galeata si apoi se distribuie pe suprafata piscinei in timp ce sistemul de filtrare este in functiune.
A nu se efectua clorinarea soc pe parcursul umplerii piscinei cu apa, chiar daca apa isi schimba culoarea pe parcursul umplerii sau debitul de apa al sursei de alimentare este mic.
Lasati sistemul de filtrare sa functioneze non stop pana cand apa devine cristalina. In aceasta perioada culoarea apei piscinei dvs isi poate schimba culoarea: verde,albastru, brun-roscat, galbui, negru, violet, ca urmarea a combinarii clorului cu diverse metale din apa. Vor rezulta compusi care se vor depune pe fundul piscinei.
Doar dupa ce apa va deveni cristialina puteti aspira fundul piscinei. Orice alta interventie inainte ca apa sa fie perfect curata va duce la tulburarea acesteia si intarzierea procesului de curatare a apei.
Dupa terminarea tratamentului cu clor soc verificati nivelul de clor si pH al apei cu ajutorul unui tester pentru piscine.
Dupa orice clorinare soc, nu utilizati piscina timp de 12 ore!
Tratamentul de intretinere consta in utilizarea tabletelor de clor cu dizolvare lenta (simplu sau multifunctional) plasate in dozatoare plutitoare sau direct in cosul skimmerului piscinei.
Aceste tablete trebuiesc mentinute in piscina permanent. Se utilizeaza o tableta de 200 g pentru fiecare 20 m³ de apa o data pe saptamana.
Tratamentul anti alge se face atat la pornirea piscinei, cat si de intretinere. Acesta este foarte important intrucat solutiile de oxidare (clor) nu sunt suficiente pentru prevenirea aparitiei algelor.
Solutiile antialge sunt sub forma lichida, dar se gasesc si in componenta pasilelor multifunctionale.
Efectuati tratatamentul algicid la minim 30 minute dupa ce ati facut clorinarea soc.
Doza de inceput este de 200 ml pentru fiecare 10 m³ de apa, urmand ca apoi sa folositi cate 50 ml pentru fiecare 10 m³ o data pe saptamana.
Este normal ca dupa tratamentul cu algicid sa apara spuma (cantitati mai mici sau mai mari) in piscina
Floculant - Exista situatii cand anumite impuritati nu sunt retinute de filtru, ele intorcandu-se in bazin. Acesta este un semnal ca ele sunt prea mici si se strecoara prin masa filtranta.
Pentru a le opri, putem folosi floculanti. Aceste substante aglomereaza particulele mai mici, obtinandu-se unele de dimensiuni suficiente cat sa ramana in filtru.
Daca nu reusiti sa le filtrati nici asa atunci va recomand sa aspirati mizeriile avand vana filtrului mutata pe golire. E adevarat ca veti pierde si ceva apa din piscina, dar este singura solutie atunci cand floculantii nu sunt eficienti.
Dozele recomandate pe ambalaj trebuie respectate. O supradozare nu aduce o apa mai clara.